Mountaingo - Gran Paradiso túra

Mountaingo - Gran Paradiso túra

Nyitás:2023. október 12., csütörtök, 12:25
Zárás:2024. október 12., szombat, 12:25
A Gran Paradiso az Aosta-völgy és sok szárnyait bontogató hegymászó első 4000-es csúcsa. A parkolóból kiadós 900 méter szintkülönbségű túra vezet a Rifugio Vittorio Emanuelle II-höz, könnyű magashegyi ösvényen. A megfelelő akklimatizáció miatt itt szép lassan érdemes haladni, bőven van idő felérni. A menedékház egy igazi klasszikus, szerencsére itt még nem húztak fel egy ultramodern bádogdobozt. A kis hegyi patakok vize 2700 méteren tavacskává duzzadt, a partjáról remek a kilátás a szemközti hegyekre valamint a Ciarforon és a Tresenta 3000-es csúcsaira. A Gran Paradiso igen népszerű az olaszok körében is, nyári hétvégéken teli van a ház és hajnalban 100+ túrázó vág neki a hosszú, de igen látványos csúcsmenetnek.

Biztosítsa be a helyét a túrára a foglaló jegy megvásárlásával, ami egységesen 15.000 Ft. 
A foglaló befizetését követően emailben küldünk tájékoztatást a túrára való jelentkezésről és a további részletekről, teendőkről.

Részvételi díj: 199 990  Ft
 
Foglaló megvásárlását követően, minden esetben szükséges a választott túrához kapcsolódó egyéb költségek egyeztetése is.
 
Egyéb költségek: 70 000 Ft-tól

A korai reggeli után eleinte a törmelékes terepen haladunk fejlámpáink fényénél, itt-ott kisebb nagyobb felszökésekkel. A terep nem nehéz, de figyelj hova lépsz, mert az ingatag kövek megcsavarhatják a bokádat.

A gleccserhez érve a zsákokból előkerül a hágóvas, a beülő és a csákány, majd a hegyivezető kötélpartiba rendezi a csapatot. Innentől csak annyi a dolgod, hogy komótosan lépdelj a szerpentinező és a gleccserrel folyamatosan alakuló ösvényen. Kitartó gyaloglás után a Gran Paradiso ikonikus és sokszor fotózott gerincéhez érkezel, ahol rövid pihenő után, néhány méter könnyű mászás következik. (Kezeidet is kell használnod, de nem kell sziklamászónak lenned, hogy teljesítsd.) A csúcson Madonna mellé állva élvezheted a magával ragadó panorámát. A kitett ösvény lefelé is tartogat izgalmakat, egy keskeny sziklapárkányon araszolva érkezel vissza a hófelszínre.

Ha már van némi gleccserjáró tapasztalatod és megmásznád az első 4000-esed, akkor ezt a túrát jó szívvel ajánljuk. Kiváló felkészítés például a Mont Blanc-ra vagy a további nagy csúcsokra, mint a Kazbek (5054m) vagy akár a nepáli Lobuche (6119m). Amennyiben még nem jártál gleccsertúrán, ne itt kezdd el.  A fokozatosság miatt inkább tarts velünk a Grossvendigerre (3666m).

A csapatra természetesen (a törvényi szabályozásoknak megfelelően) IFMGA hegyivezető vigyáz, így biztonságban, nyugalomban vághatsz neki ennek a csúcsnak.

A Gran Paradiso túra alapfelétele, a jó fizikum és a lépésbiztonság. Technikai nehézség nincs.
Az első nap 900 méter szintkülönbség legyűrése vár rád a menedékházig. Másnap kora hajnalban, még fejlámpád fényénél vágsz neki a hegynek. A 4061 méter magas Gran Paradiso csúcsáig közel 1300 méter szintkülönbséget kell megtenni, mely általában kb. 5-6 órát vesz igénybe.

Elérhető jegyek
Gran Paradiso túra - foglaló jegy
15 000 Ft

Ezek is érdekelhetnek