Mountaingo - Rila – magashegyi túra Bulgária ritkán járt ösvényein

Mountaingo - Rila – magashegyi túra Bulgária ritkán járt ösvényein

Nyitás:2023. október 11., szerda, 11:54
Zárás:2024. október 11., péntek, 11:54
Miért jó a Rila? Varázslatos hangulatú magashegyi trekking, romantikus menedékházak, számtalan tengerszem, látványos sziklafalakak várnak. Ráadásul a tömeg errefelé ismeretlen.

Bulgária délnyugati részén elhelyezkedő Rila-hegység az ország és a Balkán-félsziget legmagasabb hegysége, legnagyobb része a Rilai Nemzeti Parkhoz tartozik. A hegység neve trák eredetű, bőséges vizet jelent, utalva ezzel egyrészt a sok száz tengerszemre. Az utunkat látványossá tevő hegyi tavak, valamint a környező források vize sok esetben iható tisztaságú. 
A trekking a Rila északi oldaláról indulva az egymás felett elterülő hét tó mentén indul és már az első nap az Otovica csúcsára (2696m) állsz. A Razdelna nyergen átkelve a Rila mélyébe érkezünk, ahol az éjszakát egy klasszikus menedékházban töltjük. Másnap a főgerincen haladva (Dodov-csúcs, 2663m), a Maljovica-csúcsot (2729m) megkerülve, ereszkedünk be a zordon sziklafalai miatt a bolgár sziklamászás bölcsőjének tartott Maljovica-völgybe. A harmadik napon a Félelmetes-tó mentén kelünk át a sziklavonulat déli oldalára.

A hágón túl, a déli oldalon széles gyephavas fennsíkot találunk, amin keresztül újabb tavak mentén ereszkedünk bele a Rilai kolostor völgyének végtelen fenyvesébe. Az erdő mélyén, az esti menedékünk mellett, friss pisztránggal búcsúztatjuk a napot. Zárásképpen az egykor partizánok búvóhelyéül szolgált tisztástól, lukacsos aszfaltúton gyalogolunk el a Rilai kolostorhoz (UNESCO világörökség). Az erdő mélyén futó ösvény a kolostoralapító remetebarlangját és több kisebb templomot is rejt. Összesen öt napra lesz szükséged a túra teljesítéséhez.
A túra során bejárt terület nem tartozik a frekventált túrahelyszínek közé, így előfordulhat, hogy a menedékházak vezetőjén kívül senkivel sem találkozunk.

Ez a magashegyi trekking nem kíván előzetes tapasztalatot, a napi távok nem nagyok, a szintkülönbségek sem jelentősek. Kezdőket is várunk, akik szeretnének megismerkedni a magashegyi világgal és szívesen bemelegítenének a nagyobb, hosszabb túrák előtt.

Biztosítsa be a helyét a túrára a foglaló jegy megvásárlásával, ami egységesen 15.000 Ft. 
A foglaló befizetését követően emailben küldünk tájékoztatást a túrára való jelentkezésről és a további részletekről, teendőkről.

Részvételi díj: 139 990 Ft
 
Foglaló megvásárlását követően, minden esetben szükséges a választott túrához kapcsolódó egyéb költségek egyeztetése is.
 
Egyéb költségek: 130 000 Ft-tól

Elérhető jegyek
Rila trekking túra - foglaló jegy
15 000 Ft

Ezek is érdekelhetnek